• Persoonlijk en deskundig advies
  • 1000+ Aroma's op voorraad
  • Gratis verzendkosten vanaf €50
  • De DIY Shop voor de Benelux

Zelf Uw Liquids Maken

  • Geplaatst op
  • Door Karin
  • 0
Zelf Uw Liquids Maken

Je eigen liquids maken is vrij eenvoudig. Je neemt een smaakloze basis (base) en doet daar een kleine hoeveelheid smaakstof (flavour) bij. Dat mengsel schud je flink door elkaar, je laat het een tijdje staan om te rijpen (steepen), en klaar is je liquid!

ZELF LIQUIDS MAKEN

 

Je eigen liquids maken is vrij eenvoudig. Je neemt een smaakloze basis (base) en doet daar een kleine hoeveelheid smaakstof (flavour) bij. Dat mengsel schud je flink door elkaar, je laat het een tijdje staan om te rijpen (steepen), en klaar is je liquid!

 

Het enige wat je moet doen, is je hoofd er een beetje bijhouden. Je moet namelijk uitrekenen hoeveel flavour er bij je base gaat. Een rekenwonder hoef je daarvoor gelukkig niet te zijn, want er zijn allerlei handige rekenhulpjes in omloop.

 

Advies: maak in het begin kleine hoeveelheden aan. Mocht het onverhoopt misgaan, dan hoef je nadien immers minder weg te gooien... En ook: maak je liquids liever iets te slap dan te sterk. Teveel flavour veroorzaakt vaak een nare, chemische smaak. En is je liquid te slap, dan kun je er altijd nog wat flavour bij doen.

 

Base

 

Je kunt bij ons kant-en-klare base kopen in je favoriete nicotinegehalte. Wanneer je de base koopt, kun je kiezen in welke VG/PG verhouding je ’m wilt. PG (propyleenglycol) houdt de smaak beter vast en geeft een steviger gier (throat hit), VG (vegetable glycol) maakt je liquids zachter en geeft meer wolken.

 

Je kunt je base ook zelf mengen. Doe je bijvoorbeeld een flesje 100ml PG op 12mg en een flesje 100ml VG op 0mg bij elkaar (goed schudden!), dan levert je dat 200ml base met 50VG / 50PG / 6mg op. Neem  je een flesje van 100ml PG met 36mg en doe je daar 200ml pure VG bij, dan kom je uit op 300ml base van 66VG / 33PG/ 12mg. Een handige calculator om het eindresultaat van je base mix uit te rekenen, vind je hier.

 

Flavour

 

Sommige flavours zijn sterk van aard, andere zijn minder geconcentreerd. Hoe sterker een smaakstof is, hoe minder ervan je aan je base hoeft toe te voegen. Bij de flavours van Club der Dampfer adviseren we bijvoorbeeld om 1,5% tot 2,5% flavour te gebruiken. Pink Spot adviseert om 3 tot 6% te gebruiken, en Copsa raadt maar liefst 19% flavour aan. Hier vind je een spreadsheet, ingedeeld per fabrikant en per flavour, waarin Nederlandse dampers bijhouden op welk percentage zij een flavour het lekkerst vinden. En houd er rekening mee dat naarmate je meer VG gebruikt, je ets meer flavour nodig hebt!

 

Hoeveel flavour moet je toevoegen bij de hoeveelheid liquid die jij wilt maken? Dat is een simpele rekensom.  Wil je 10ml liquid maken met 5% flavour erin (dat is ééntwintigste flavour), dan neem je 9,5 ml base en 0,5ml flavour. Wil je 2%? Dan neem je 9,8 ml base en 0,2 ml flavour. Bij 20% flavour (éénvijfde) neem je 8 ml base en 2 ml flavour. (Let op: in het laatste geval zal, door de grote hoeveelheid flavour die je aan je base toevoegt, ook je nicotinegehalte wat dalen. Misschien wil je je base dan liever iets sterker maken dan gewoonlijk.)

 

Een handig hulpje om uit te rekenen hoeveel flavour je, gegeven het geadviseerde percentage, bij je base moet toevoegen vind je hier.

 

Base en flavour afmeten

 

Om je base af te meten kun je mini-maatbekertjes of spuiten gebruiken. De flavour afmeten luistert uiteraard nauwer, omdat het daarbij om minieme hoeveelheden gaat. Vaak gebruiken DIY’ers spuitjes voor dat doel. Het handigst zijn spuitjes van 1ml met een schaalverdeling van 0,1 ml. Je kunt zulke spuitjes bij de apotheek kopen.

 

Druppelen kan ook, maar dat is nogal onnauwkeurig. De goegemeente zegt dat 20 druppels samen 1ml zijn, maar in werkelijkheid hangt dat enorm af van de viscositeit van de flavour, en ook van het type tuitje dat op het flesje zit…

 

Steepen

 

Wanneer je de flavour bij je base hebt gedaan, moet het mengsel altijd even rusten. Sommige smaakjes – met name fruit – kun je vrijwel meteen dampen, maar drank-, bakery- en tabaksmaken hebben er baat bij wanneer ze eerst wat kunnen rijpen. De vuistregel:

• fruitsmaakjes zijn na een dag al prima te dampen

• drank-, dessert- en bakeryflavours zijn na ongeveer een week op smaak

• tabakflavours zijn pas na drie tot vier weken op smaak.

Je kunt het rijpingsproces flink versnellen door je vers gemixte flesjes een paar uur in een ultrasoon te zetten, of door ze circa zes uur (met de dop eraf) in een yoghurtmachine te zetten. De ultrasoon schudt de moleculen, de yoghurtmachine verhoogt de temperatuur tot een constante 40 graden Celsius. In beide gevallen hebben je liquids vrijwel zeker alsnog baat bij een paar dagen extra rust na afloop.

 

Flavours combineren

 

Natuurlijk kun je flavours ook combineren! Sterker, alle betere liquids bevatten meerdere componenten, dus dat is het proberen meer dan waard… Wil je zo’n gelaagdheid ook in je eigen DIY liquids bereiken? Dan hebben we twee belangrijke tips voor je.

• Wil je (bijvoorbeeld) appel, kaneel en vanille combineren? Gooi dan niet het geadviseerde percentage van elk van die flavours bij je base, want dan krijg je een liquid met wel érg veel flavour. En dan gaat-ie al snel chemisch smaken. Zorg ervoor dat de gecombineerde flavours niet al te veel boven de geadviseerde individuele percentages komen.

• En de echte pro-tip: wil je een waarlijk gelaagde liquid maken, meng de hoofdbestanddelen daarvan dan eerst apart aan. Maak een flesje appel en een flesje vanille, allebei iets sterker dan normaal. Laat ze elk apart voldoende rijpen. Doe ze nadien bij elkaar, en voeg dan pas de finishing touch toe: een drupje kaneel hier, een drupje kandij daar.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden